Pe urmele sasilor (II) - de la Rotbav (Rothbach) la Maierus (Nussbach)

Plecam din Feldioara si ne indreptam spre Nord, catre Rupea. Prima oprire - Rotbav. Biserica Saseasca nu e greu de gasit, e chiar la drumul national. Nu vreau sa ma gandesc ce efect are traficul greu asupra zidurilor vechi de cateva sute de ani.

Zidurile par solide, ca si turla bisericii:



Biserica a fost construita undeva pe la 1250 - 1300, si a ars in cateva randuri, impreuna cu tot satul. Ultimul mare incendiu a fost in 1732, ulterior biserica si zidurile fiind refacute in forma in care le vedem azi. In 1908 a fost adusa de la Pecs orga, iar ceasul din turn a fost adus tot atunci de la Leipzig.

Ceasul functioneaza inca bine ... e ora pranzului, strazile sunt pustii, poarta este bine ferecata, nici un program de vizitare ... dezamagire totala. Langa biserica, un mic chiosc cu "de toate". Vanzatoarea imi spune ca exista un "cineva" care are cheia bisericii, dar stie precis ca nu este acasa. In sinea mea ma mir cum poate sta cheia unui monument la o persoana care mai are si alte treburi, dar tac si plecam mai departe. Pana la Rupea mai e cale lunga..

In scurt timp ajungem la Maierus - Biserica Saseasca e pitita dupa niste copaci stufosi, dar reusim sa gasim intrarea. De fapt, intrarea se face cumva pe langa scoala...

De data asta, macar reusim sa intram in curte. Zidurile sunt napadite de iedera. Un turn mic si elegant, minuscul comparativ cu cel din Rotbav. In rest, aceeasi liniste si aceleasi usi inchise.




Biserica a fost construita in secolul al XIV-lea si a fost reconstruita in stil gotic in 1573, dupa ce a fost devastata de un incendiu. Din fortificatiile initiale, care aveau 6 - 8 m inaltime, n-a mai ramas mare lucru.

Langa poarta bisericii, un fel de "Avizier" si un afis in germana ... din care nu inteleg decat numele unor sate din zona si "a ... duminica dupa Rusalii". WTF?

Si, pe cativa stalpi, ceva ce pare a fi un verset biblic:


De acord, dar tot nu inteleg ...

Asa ca ne vedem de drum.

Comments